VETE-KATTENs vetedeg


Vetedeg som passar bra till semlor

Raskdeg

100g jäst (2pkt)
250 g mjölk, 3% (ca 2 dl)
50 g strösocker (ca 3 msk)
350 g Vetemjöl Special (ca 6 dl)


Bortgörning

250g mjölk, 3% (ca 2 dl)
150 g strösocker (ca 1 dl+7 msk)
10 g salt(ca2 tsk)
200 g smör, skuret i bitar
10 g salt (ca 2 tsk)
20 g grovmalen kardemumma
500 g Vetemjö Special (ca 8 dl)
50 g ägg (ca 1 st)

Gör först en raskdeg som gör att jästen växer sig starkare och degen blir lättare och luftigigare. Friktionen under den långa bearbetningen (10 minuter i maskin) räcker för att temperaturen i degen ska stiga till 26-28 grader. Därför behöver mjölken inte värmas. Den långa bearbetningen av degen är viktig för att glutensträngarna ska bli starka, jäsa och behålla gaserna som bildas i degen.

1. Lös upp jästen till raskdegen i mjölk med en visp.

b) Tillsätt sockret och mjölet och arbeta fram en elastisk deg, 5 minuter i en matberedare eller 12 minuter för hand.

2. Täck över raskdegen och låt jäsa till dubbel storlek på varm plats i ca 30 minuter.

3. Tillsätt ingredienserna till botgöringen och arbeta degen elastisk, ca 15 minuter för hand och 10 minuter i matberedare. När den är färdig ska du kunna dra ut degen till en tunn hinna utan att den brister.

4. Täck degen med plastfolie och låt vila i 30 minuter.

Baka ut efter eget huvud som släta bullar, kanelbullar, längder mm
Länk

Källa: sid 23 i boken Konditori VETE-KATTEN.

Receptet fanns också på Vetekatten.se men är numera borttagit. Finns kvar på Archive.org


2 kommentarer:

  1. Det borde väl vara 350 g vetemjöl i raskdegen, blir nog väldigt torrt med 750 g... Rätta mig gärna om jag har fel. //M

    SvaraRadera