Jim Laheys knådfria bröd (New York Times brödet)
0,5 kg vetemjöl (ca 7 dl)
1 1/4 tsk salt
1 tsk färsk jäst (eller ½ tsk torrjäst)
3,5 dl vatten
vetekli eller majsmjöl att rulla brödet i före gräddningen

1. Blanda mjöl och salt i en stor bunke. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt till mjölet. Rör tills allting är blandat och du har en kladdig och lös deg.

2. Täck med plastfolie eller lock och ställ att jäsa på ett varmt ställe minst 12, men gärna uppåt 18 timmar. Skåpet ovanför kylskåpet är ett ställe där degar trivs bra!

3. Degen är färdigjäst ska det finnas blåsor på degen. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, strö över lite mjöl och vik degen en eller två gånger med mjölade händer. Täck med plastfolie och låt vila en kvart.

4. Forma snabbt och varsamt en boll av degen med mjölade händer. Strö rikligt med vetemjöl, vetekli eller majsmjöl på en kökshanduk, lägg brödet med skarvsidan ned på handduken och strö över mer vetemjöl, vetekli eller majsmjöl.

5. Täck med ännu en kökshandduk och låt jäsa ca 2 timmar. Degen är färdigjäst när den har jäst till mer än dubbla storleken och inte genast pöser tillbaka till sin ursprungliga form när man petar på den med fingret.

6. Ställ in en gjutjärnsgryta i ugnen på 225 grader minst en halvtimme innan degen är färdig. . (Keramikform med glaslock går bra men en stekgryta är bättre)

7. När degen är färdig tar du ut grytan ur ugnen. Vänd försiktigt ned brödet i formen med skarvsidan upp. Bry dig inte om om degen ser ut som en enda sladdrig röra, det ger med sig under gräddningen. Skaka formen en eller två gånger om degen är ojämnt fördelad.

8. Grädda 30 minuter med lock och ta sedan av locket och grädda ytterligare 15 - 30 minuter tills brödet är fint gyllengräddat. Använd gärna en stektermometer. Brödet är klart när innertemperaturen är 97- 98 grader

9. Låt svalna på ugnsgaller.

Fritt efter: gittosmat.blogspot.com/2006/11/receptet-p-allas-lppar-nu-p-svenska.html

Här kommer en variant NY Times brödet där degen hälls direkt i grytan
Att läsa
>> The Secret of Great Bread: Let Time Do the Work
>> Originalreceptet för Jim Lahey's No-Knead Bread

5 kommentarer:

 1. Ett alldeles förträffligt recept. Det är det lättaste jag någonsin bakat och så gott
  Pia

  SvaraRadera
 2. Underbart recept -måste provas med en gång så nu har jag degen på jäsning. Glad att jag hittade din blogg!

  SvaraRadera
 3. Det här är det bästa och godaste bröd jag hittat på nätet tusen tack en som gillar hembakt bröd Ha De

  SvaraRadera
 4. Tack för ett underbart bröd och det är så lätt och jag använder mjöl som jag maler själv lite grövre än orginal men gott ha de

  SvaraRadera
 5. Funkar det att blanda i andra mjölsorter och frön??

  SvaraRadera