Ungerskt potatisbröd


300 g kokt potatis
1 l vatten
50 g jäst
1 msk socker
2 ½ msk salt
2 kg Vetemjöl special

OBS Mängderna är ungefärliga

1. Pressa potatisen.
2. Värm vattnet till fingervärme.
3. Lös upp jästen och sockret i lite av vattnet.
4. Blanda detta med resten av vattnet, den pressade potatisen, salt och lite av mjölet i en hushållsassistent.
5. Tillsätt mer mjöl i omgångar. Låt maskinen arbeta igenom degen ordentligt i minst tio minuter – när den släpper från bunkens väggar har den en bra konsistens.
6. Låt degen jäsa övertäckt i bunken till dubbel storlek.
7. Dela den sedan i två delar, forma varje del till ett ovalt bröd och lägg dem på en plåt.
8. När detta är färdigt, lägg en bakduk över bröden och låt dem jäsa i ungefär 50 minuter.
9. Sätt in bröden längst ner i ugnen i 250 graders ugnsvärme och låt dem stå i 10–15 minuter.
10. Ta ut dem, pensla dem med vatten, sänk ugnsvärmen till 220 grader och sätt in plåten igen.
11. Om bröden börjar bli för mörka, täck dem med ugnsfolie.
12. Låt dem gräddas i ytterligare ungefär 45 minuter.

Ta sedan ut dem och låt dem svalna under bakduk.
Servera dem gärna varma med ungersk salami och paprika!

Receptet kommer från Nybakat, Hembakat av Anna Braw. Rekommenderas!

foto: Fredrik J Karlsson

/

3 kommentarer:

  1. Hej! Jag är rätt okunnig ang. bakning. Jag undrar ang. receptet för ungerskt potatisbröd (med 2 kg vetemjöl): hur mycket bröd får man då? Eller hur många bröd och hur stora? Ingemar Malmö

    SvaraRadera
  2. Två limpor brukar vara standard på det.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera