Grindalimpa med surdeg

Från ön Grinda i Stockholms skärgård kommer denna goda limpa med apelsinmarmelad och brödkryddor. I original jäses den med bikarbonat och bakpulver.

Grindalimpan i ursprungsversionen är ganska söt och för att få den lite surare och därmed mer smak byts 1/3 del av filmjölken ut mot surdeg.


7 dl filmjölk
3 dl aktiv surdeg >> Läs HUR BÖRJAR JAG BAKA MED EN KALL SURDEG?
2 - 3 dl mörk sirap
1 dl apelsinmarmelad
1/2 dl brödkrydda
8 dl vetemjöl special
5 dl rågmjöl
4 dl grahamsmjöl
2 msk bikarbonat
1 msk salt

1. Värm filmjölken till 37 grader och tillsätt surdegen.
2. Tillsätt vetemjölet. (tillsätt lite i taget och vispa)
3. Låt stå på varm plats i minst 5 timmar
4. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till jämn smet.
5. Häll degen i 2 brödformar klädda med bakplåtspapper (för 2 bröd).
6. Låt jäsa i 1 timme
7. Gör hål i brödet med potatissticka eller liknande (detta för att brödet ska bli jämnare gräddat)
8. Grädda bröden ca 75 minuter i 175 graders ugn
Lägg ev över aluminiumfolie de sista 10 minuterna.


Originalreceptet från Buffé nr 6 2009
1 l filmjölk
3 dl mörk sirap
4/5 dl apelsinmarmelad
1/2 dl brödkrydda
13 dl rågsikt
4 dl grahamsmjöl
1 msk bakpulver
2 msk bikarbonat
1 msk salt

Foto Buffé nr 6 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar