Mantou (steamed buns / ångade bullar)



I norra Kina äter man ofta mantou  (ångade bullar på vetemjöl) istället för ris. Anledningen är att det är för kallt för att odla ris.  Mantou gräddas i ångan från en Wok.  Man använder en ångkoktillsats gjord av bambu. Har man ingen ångkokare, kan man göra en av ett stor sil, bakplåtspapper och metallfolie (som lock)

 Baozi  kallas ångade bullar fyllda med kött eller grönsaker.

½ pkt jäst
3 dl mjölk
ca 9 dl vetemjöl
½ dl strösocker
½ msk salt
80 g mjukt smör

1. Smula jästen och rör ut den i mjölken
2. Tillsätt socker, salt och smör.
3. Blanda mjöl och bakpulver och rör i smeten
4. Arbeta till smidig deg i en hushållsassistent
5. Täck skålen med plast och låt jäsa i ca 1 timme i rumstemperatur
6. Dela degen i 20 bitar.och rulla till runda bollar på mjölat bakbord
7. Låt jäsa i ytterligare 30 min på plåt
8. Koka upp en kastrull med vatten
9. Klipp till lappar av bakplåtspapper och lägg under varje bulle i ångkokaren
10. Ånga bullarna i ångkokaren i 10 - 15 min tills bullarna blivit genomgräddade.
11. Känn i handen när bullarna är luftiga och lätta
Bullarna går bra att frysa
Mantou passar bra till soppa

Kul med ångade bullar.
 2 frön och 2 klipp med sax och dina ångade bullar ser ut som ett gulligt djur






1 kommentar: