Tunnbröd i stekpanna



1,6 l mjölk
1½ pkt jäst
½ dl socker
1½ dl rapsolja
1½ dl ljus sirap
ca 2 kg rågsikt
3 tsk salt
½ - 1 tsk hjorthornssalt

1.Häll i mjölken och oljan och värm till 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

2. Tillsätt alla övriga ingredienser och arbeta till en deg. Den ska arbetas så lite som möjligt för degens konsistens ska vara som en lös vetedeg Låt den jäsa ca 30 - 60 minuter.

3. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i ca 12 - 15 delar. Rulla dessa till runda bollar.

4. Kavla ut en bulle i taget först med vanlig kavel och sedan med kruskavel. Nagga med gaffel och grädda i gjutjärnsstekpanna på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida.

OBS! Stekpannan ska vara rengjord och inget fett ska användas vid gräddningen. (Om du har två stekpannor går det lite fortare)

5. Låt bröden kallna på varandra insvepta i bakdukar.

Om du har en baksten kan du använda el-ugnen. Sätt ugnen på högsta värmen och värm upp bakstenen i minst 1 timme. Om du vill ha högre värme kan du balansera ugnstemperaturen genom att slå på och av grillelementet.

Originalet kommer från ett gammalt jämtländskt släktrecept för vedugnsbakat tunnbröd.

Originalrecept:
5 l mjölk
6 pkt jäst
1 flaska ljus sirap
500 g margarin
1 msk hjorthornssalt
3 msk salt
3 kkp socker (ca 4,5 dl socker)
3 kg vetemjöl
2-3 kg rågmjöl

2 kommentarer:

  1. under punkt 1 så står det att man ska börja med att smälta fettet, har jag missat nåt ?? Försöker skippa mejeriprodukter, kan jag byta ut mjölken mot nått annat ??

    SvaraRadera
  2. Testa med havremjölk. Det ger en havreton på tunnbrödet

    SvaraRadera