Mjukkaka från Avan (Norrbotten)


2,5 dl Mjölk
2,5 dl Vatten
75 g Smör
0,5 dl Sirap
1 paket Jäst
3 tsk Brödkrydda (anis, pommerans och kummin)
1 tsk Salt
1,4 l Rågsikt

Vetemjöl till utbakning

Mängderna är ungefärliga

1. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

2. Smula jästen i mjölkblandningen och tillsätt sirap och brödkryddor.

3. Tillsätt salt och mjöl och arbeta till en smidig deg som får jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

4. Forma degen till äggstora bollar som kavlas ut till ca 5 millimeters tjocklek på mjölat bakbord.

6. Nagga och grädda i ca 5 minuter i 250 grader på uppvärmd ren plåt
Tips! Ta ut den varma plåten, strö på lite extra mjöl och lägga på mjukkakorna. Sätt sedan in plåten på nedersta falsen.

Lägg kakorna på varandra och låt dem svalna under duk på ett galler

OBS Låt inte mjukkakan jäsa efter det att du har kavlat ut den. Sätt in mjukkakan i ungnen direkt.

Tänk på alla ugnar är olika. Det kan ta några gräddningar innan du fått till tid, temperatur och vilken fals som ska användas. I en del ugnar får man slå på grillelementet då och då för att få upp värmen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar