Grytkubb


Kubb är ett runt högt bröd som förr kokades i många timmar i en speciell form med lock som spändes fast. Här beskrivs ett enklare sätt som ger lika bra resultat. Diametern på formen - grytan bör vara ca 20 cm. Obs! Använd inte grytor med bakelithandtag, de tål inte ugnsvärme, inte heller kaffeburkar, de kan fälla ut bly.

50 g jäst

3 dl vatten
3/4 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl fint rågmjöl + ca 3 dl vetemjöl, gärna special eller
ca 1 liter fyra sädesslag (färdig blandning)

1. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten (37°C).

2. Tillsätt sirap, salt och mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en fast deg, knåda den smidig på bakbordet.

3.Forma degen till en rund bulle.

4. Smörj en rostfri gryta, även locket, 2 liter. Lägg i degen med den jämnaste sidan ner.

5. Jäs under lock ca 30 min.

6. Sätt grytan, med locket på, på gallret i nedre delen av ugnen och grädda ca 1½ timme.

7. Stjälp upp brödet och låt det kallna, övertäckt eller inlindat i bakduk.

8. Skär det i 4 delar till trekanter som skivas tunt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar