Byskekavring

Ett försök att efterlikna en kavring som fanns i Byske på 50-60 talet.

250 ml öl
250 ml fil
20 g jäst
3 dl honung
500 g fint rågmjöl
250 g vetemjöl
3 tsk svart salt soya
3 tsk blandade brödkryddor

Värm degspadet till 38 grader och häll i upplöst jäst. Klipp till ett skikt bakplåtspapper att täcka leven med när den är i formen - jag använder silikonformar. Smörj annars mycket väl för rågmjölsdegen är ett aggressivt klister. Klipp också till en väl tilltagen aluminiumfolie att lägga över formen - det skall vara tätt.

Arbeta degen på sedvanligt sätt - degen räcker till 1 stor lev på drygt 1,6 liter. Lägg bakplåtspappret över leven och kläm fast aluminumformen över.

10 timmar i ugnen!!. I vanlig - över/undervärme 100 grader och mitt i ugnen men med varmluftsugn 95 grader och då kan formarna (om du gör flera levar) stå lite som dom vill.

Denna kavring blir godare om man också använder surdeg

250 ml öl
150 ml fil
100 g vatten
½ tsk jäst
1-3 dl honung (beroende på hur söt du vill ha kavringen)
500 g fint rågmjöl
200 g vetemjöl
3 tsk salt
2 tsk kulörsoja
3 tsk blandade brödkryddor

DAG 1

SKÅLLA
1. Koka upp ölet och blanda med 120 g rågmjöl.
2. Tillsätt 2 msk aktiv surdeg till den avsvalnade skållningen.

3.Låt jäsa på varm plats över natten övertäckt med plast. OBS ej helt tätt!

FÖRDEG
4. Blanda 150 ml fil med 100 g vatten och tillsätt 120 g vetemjöl (Om filen är kylskåpskall låt vattnet vara varmt)

5. Blanda i ½ tsk jäst

6. Låt jäsa kallt över natten övertäckt med plast. OBS ej helt tätt!

DAG 2

7. Blanda skållningen med fördegen.

8. Tillsätt honungen, salt, kulörsoja, brödkryddorna resten av rågmjölet och vetemjölet och bearbeta degen.

9. Lägg degen i bakplåtstäckta brödformar. Vira flera varv av alumiumfolie runt formarna så att det blir helt tätt.

10. Grädda i 90 grader i mitten av ugnen i ca 10 timmar .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar