Brevikslimpa

Denna varianten av Brevikslimpan återanvänder surdegsbröd som ligger i blöt i apelsinvatten. Har du inte tillgång till surdegsbröd kan du använda finskt surdegshårdbröd eller tysk pumpernickel.

200 g okryddat surdegsbröd
5 dl apelsinvatten
50 g rapsolja
200 g ljus sirap
6 dl rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl
2-3 tsk salt (smaka av)
1/4 - 1/2 påse brödkryddor

DAG 1
1. Gör apelsinvatten genom att finsfördela 1 apelsin med köttkvarn eller matberedare.

2. Koka den finfördelade apelsinen med 5 dl vatten

3. Sila bort skalresterna av apelsinvattnet

4. Lägg surdegsbrödet i blöt i det heta apelsinvattnet

5. När brödet är uppblött finfördela det i en matberedare (eller med händerna)

6. Blanda i 5 dl mjöl och en ½ tsk jäst

7. Låt stå i övertäckt jäsbunke i 8 - 12 timmar och jäsa. (Använd ej handduk utan plast eller liknande)

DAG 2
8. Blanda i oljan, sirap, salt och brödkryddorna.

9 blanda i rågmjölet.

10 Tillsätt vetemjöl lite i taget och bearbeta tills degen blir smidig.

10 Låt jäsa i ca 2 timmar

11. Dela upp i två limpor som jäses i degkorgar eller i skålar med mjölad handduk.

12. Låt jäsa i 1 timme

13. Grädda i 225 graders ugn i ca 40 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar