Holländska Simlor



Detta är ett vitt bröd från 1700-talet. Det som skiljer sig från många andra recept är att man inte skållar mjölet utan kokar upp en del av det, ungefär som en stuvning eller välling.

ca 15 dl vetemjöl
6,5 dl mjölk
2 ägg
75 g smält smör
25 g jäst
2  tsk salt

Mängderna är ungefärliga

1. Koka upp en del av mjölken (ca 2 dl), vispa i en del av mjölet och koka upp under vispning.
2. Häll degen i en bunke och tillsätt resten av mjölken och de vispade äggen, smör, salt och jäst.
3. Arbeta degen väl.
4. Låt jäsa 45 min och baka ut till bullar.
5. Ställ på plåt och låt jäsa 45-50 min.
6. Grädda i 200 grader mitt i ugnen ca 15 min.



Originalreceptet till Holländska Simlor
Till en kanna Miöl, tager man ett stop Miölck 4. st Ägg och ett stycke smör, twå delar af Miölcken sättes på elden, och när den blifwer wäl het, så hwispar man Miöl däruti som en Wälling, och låter litet koka, så slår man Degen i ett trog, och tager den öfriga Miölcken och äggen wäl tillhopa hwispade, och skirt Smör och slår i degen, och ett skedblad gäst, och knådar wäl, och låter det gäsa en god stund.

Märta Stures hushållsbok 
I slutet av 1600-talet blev det allt mer populärt att husmödrar började skriva ner och samla recept i kokböcker. Innan dess traderades kokkonsten vanligtvis muntligt. Det unika med Märta Stures hushållsbok är att det finns en dokumentation kring Märta Sture och hennes make Gustaf Abraham Piper. Det gör att recepten får en samhällskontext. 1739 gav Piper denna hushållsbok till sin nyblivna hustru där han prydligt hade nedtecknat alla recept. (Wikström i Piper 2007)



källa: Piper, Gustaf Abraaham, Märta Stures hushållsbok. Bearbetad av Kersti Wikström; foto mats Landin. Stockholm: Nordiska museets förlag, 2007.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar