Älgköttbullar från Kornberga
-
Det som är lite annorlunda med detta receptet att man drygar ut färsen med
linsmjöl. Istället för att använda ströbröd eller havregryn använder jag
det b...
Ryskt svartbröd med lök och kummin
6 dl vatten
15 g jäst
0,5 dl ättikssprit 12 %
0,5 dl mörk sirap
50 g rapsolja
1 msk salt
2 msk kummin
3 msk mörkrostat kaffe eller 1 msk kulörsoja
1 medelstor gul lök
7 dl specialvetemjöl
8 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
VALFRITT
Brödglans:
1 tsk potatismjöl + 1 dl vatten
1. a) Hacka löken och bryn den lätt i en gryta.
b) Späd med 4 dl vatten
c) tillsätt kumminen och låt koka upp.
d) Finfördela i matberedare eller mixer
2. Brygg 3 msk kaffe med 2 dl vatten
3. Blanda det avsvalnade kaffet och lökvattnet
4. a) Tillsätt 15 g jäst och 7 dl av specialvetemjölet och blanda
b) Låt jäsa i minst 6 timmar
5. Blanda olja, ättika, salt, sirap och mjöl och bearbeta degen ordentligt
6. Låt degen jäsa under bakduk i 1-2 timmar
7. Knåda degen och baka ut till 2 limpor som får jäsa i korgar (eller i mjölade handdukar i skålar)
8. Grädda i 45 min i 200 graders varm ugn på nedersta falsen.
6. a) Rör ihop potatismjölet och vatten och låt koka under omrörning i 1 min.
b) Pensla det bakade brödet med blandningen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar