Jan Heds korvbröd70-80 st

1800 g vetemjöl special
100 g strösocker
30 g honung
1000 g mjölk
80 g jäst
250 g rumsvarmt smör
40 g salt

Pensling
1 ägg
1 äggula
en nypa salt


Fördeg
Häll 1500 g av mjölet i en degblandare tillsammans med honung och socker. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i en liten skvätt av mjölken. Häll jästblandningen och resten av den ljumma mjölken i degblandaren. Knåda degen cirka 10 minuter, först några minuter på låg hastighet och sedan resterande tid på högre hastighet. Låt degen jäsa i rumstemperatur tills den fördubblat sin volym.

Bortgöring
Starta eventuellt degblandaren och kör något varv för att få ner degen lite så att du får plats att tillsätta fler ingredienser i bunken. Tillsätt resterande mjöl och knåda degen 5 minuter. Tillsätt det rumstempererade smöret i bitar och öka hastigheten på maskinen. När smöret är inknådat i degen så tillsätt saltet och knåda degen på hög hastighet tills du får en seg och elastisk deg vilket tar cirka 10 minuter.

När degen är färdigknådad så häv genast upp den på ett bakbord och dela upp den i 40 g stora bitar med hjälp av en hushållsvåg. Rulla bitarna till bollar och låt dem ligga och spänna av cirka 5 minuter. Rulla sedan avlånga cirka 10 cm långa korvbröd. Vispa samman ägget, äggulan och saltet till äggstrykningen och pensla genast korvbröden. Upprepa penslingen efter 30 minuter. Låt korvbröden jäsa tills de känns lätta och luftiga, cirka 30-50 minuter. Sätt ugnen på 200 grader i god tid före korvbröden jäst klart.

Baka bröden i mitten av ugnen i cirka 7-8 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna på galler. Frys genast in korvbröden om de inte skall användas samma dag som de bakats. Frysta korvbröd tinas med fördel i plastpåse i microvågsugn vilket gör dem varma och mjuka.

Bröd och kaffebröd av Jan Hedh


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar