Rallarkakor


DAG 1

Fördeg
1. Blanda .....
4 dl vatten
4 dl specialvetemjöl
5 g jäst
Låt stå i rumstemperatur i 8 timmar eller mer

Surdeg
2. Skapa en aktiv surdeg genom att blanda
0,5 dl kylskåpskall surdeg
0,5 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl

DAG 2

3. Blanda surdegen med fördegen och tillsätt...
2 tsk salt
1 - 2 msk kulörsoja
2 dl vetemjöl
5 dl grovt rågmjöl
3-4 dl finmalt rågmjöl

4. Knåda till smidig deg.
5. Jäs i 2 timmar eller mer. Om degen inte är tillräcklig syrlig kan du låta jäsa längre.
6. Forma bullar som plattas till ca 1 centimeters tjocklek.
7. Låt kakorna vila i 10 - 15 min och nagga dem
8. Grädda i 15-20 min i 200 grader
9. Låt svalna på galler under bakduk
10. Skär med vass kniv runt kanten. Ta därefter tag i varje sida och riv försiktigt isär till en över- och underdel. När kakorna svalnat bör de läggas i plastpåse för att inte torka. Om kakorna har svalnat för mycket är det svårare att riva isär dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar