Gotlandslimpa på dinkelmjöl


Surdeg: 4 dl aktiv surdeg

Dag 1
1. Skålla ..
7,5 dl 80-gradigt vatten
400 g grovt rågmjöl

2, Tillsätt 20 ml ättikssprit och blanda ordentligt.
3. Täck över med bakduk och låt stå till nästa dag.
4. Bryt ner 3 st torkade pomeransskal i 1 dl kokande vatten. Låt stå övertäckt till nästa dag.

Dag 2
5. Mixa pomeransskalen hastigt eller hacka fint med kniv.
6. Lös upp 1 st 50 g paket färsk jäst i 1 dl ljummet vatten.
7. Blanda ner 2 dl surdeg gjord på rågmjöl.
8. Häll i 1 dl sirap och 1 msk salt.
9. Blanda ner 500 g siktat dinkelmjöl och cirka 100 g rågsikt.
10. Arbeta till en smidig deg.
11. Låt jäsa under bakduk cirka en timme.
12. Dela 2 limpor som får jäsa i brödkorgar cirka en timme.
13. Grädda på baksten i cirka 40 minuter med 225 graders värme

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar