En timmes bröd - från beslut till färdig limpa


Detta är bekvämt bröd att baka. Du rör ihop degen, formar limpan och rullar den i mjöl. Sätter på ugnen på 200 grader , sätter in limpan och väntar i ca 50 min. Ett annat namn är kallugnsbröd.

1,5 dl filmjölk eller liknande t ex yoghurt
1,5 dl vatten
1/2 dl brödsirap
1 msk rapsolja
1 påse torrjäst
6 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl (gärna grovt rågmjöl)
1 tsk salt
1/2 tsk bakpulver

1. Blanda fil, vatten, olja och sirap i en skål och värm till ljummet t ex i mikro
2. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i degvätskan
3. Bearbeta degen i skålen med händerna så att den blir smidig
4. Ta upp degen och knåda några tag t ex på en mjölad skärbräda
5. Forma till en limpa och rulla den i lite extra vetemjöl
6. Sätt på ugnen på 200 grader.
7. Lägg degen på en plåt och stoppa in den i ugnen
8. Ta ut efter ca 50 min. Om du har en stektermometer kan du ta ut brödet när den visar 97 grader

Om du har lite mer tid kan du låta degen få en första jäsning. Tid? Skippar du bakpulvret kan det vara 30 min till en timme. Knåda degen igen och sätt in i ugnen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar