Rye & indian


Detta är min version av ett bröd som bakades av nybyggarna i New England på amerikanska östkusten.  Nybyggarna kom i kontakt med majs via indianerna och kom att kalla majsmjöl för indian. Rye & indian är gjort på skållad grov råg, majsgröt och surdeg. För att det skulle bli nyttigare använder jag skalmajs gjort på malda opoppade popcornkärnor. Brödet blev bra och är ett riktigt grovbröd eftersom majsskalen verkligen märks. Givetvis kan man baka Rye & indian med vanligt majsmjöl eller polenta och jäst

Obs mängderna är ungefärliga 

10 dl vatten 
5 dl majsmjöl
5 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl
2 tsk salt
3 msk brödsirap 
3 msk surdeg 
25 g jäst 

1. Skålla dvs Häll 5 dl kokande vatten på 5 dl rågmjöl
2. Låt skållningen kallna och tillsätt 3 msk aktiv surdeg
3. Låt jäsa i ca 5 timmar 
4. Gör majsgröt genom att koka upp 5 dl majsmjöl och 5 dl vatten och låt svalna 
5.  Blanda majsgröten med rågskållningen och tillsätt 10 g jäst 
6. Tillsätt 3 msk brödsirap och 2 tsk salt 
7. Tillsätt och arbeta in ca 8 dl vetemjöl till en stadig deg
8. Forma 2 bröd och låt jäsa i ca 1 timme 
9. Grädda i 225 graders ugn i ca 40 min eller tills brödets innertemperatur är 98 grader. Mät med stektermometer 

Det finns många receptvarianter på Rye & indian. Brödet kan bakas med  eller utan skållning. Majsgröt är ganska vanligt.  Mjölk används ofta istället för vatten. Recept med surdeg är ovanligt eftersom de äldsta recepten finns från böcker från 1800 talet och då användes jäst i de välbärgade familjer. Det finns t o m recept som jäser med bikarbonat. Namnet Rye and indian används ibland om bröd bakat på enbart råg och majsmjöl. Namnet Thirded  förekommer för att betona att det är tre huvudingredienser: råg, majsmjöl och vetemjöl. 

1 kommentar:

  1. Toppen SvenE. Detta ska jag prova. Har letat länge efter ett bra recept. Får se om jag kan mala majs i farmors gamla kaffekvarn...? Karin, bakarlag.se

    SvaraRadera