Skräddakakor (rågsiktskakor med sirap och brödkryddor)


Skrädda är ett gammalt ord för att sikta. Skräddakakor var ursprungligen gjorda på siktat rågmjöl. Idag görs de på rågsikt (ca 40 % råg och 60 % vetemjöl). Eftersom det gamla ordet skrädda inte används längre så har har ett r smugit sig in dvs många säger skräddarkakor eftersom man kommer att att tänka på skräddare när man hör skräddakakor,

50 g jäst
50 g smör (kan bytas ut mot ½ dl rapsolja)
4 dl mjölk
1 dl filmjölk
1 tsk salt
2 dl ljus sirap
1 1/2 msk anis och fänkål (finstötta)
ca 10 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl


1. Smula jästen i en bunken.
2. Smält smöret och häll på mjölken och filmjölken och värm till 37 grader.
3. Häll degvätskan över jästen och rör om tills den löst sig.
4. Rör ner salt, sirap, kryddor och hälften av rågsikten.
5. Arbeta degen.
6. Tillsätt resten av rågsikten i omgångar och arbeta sist in vetemjölet.
7. Låt jäsa i 30 min.
8. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig.
9. Dela degen i femdelar.
10. Kavla ut dem till runda kakor.
11. Ta ut ett litet hål i mitten av varje kaka.
12. Nagga med gaffel.
13. Lägg på smord plåt.
14. Låt jäsa i 30 min.
15. Grädda i 225 grader i ca 10 min.

Vill du ha ett mjukare bröd kan du blanda i mosad potatis i degen.

Vill du ha ett segare bröd, gör du en lös fördeg med med degvätskan, 5 dl vetemjöl och 10 g jäst som får stå 5-6 timmar. Därefter tillsätter du de övriga ingredienserna

Vill du försöka efterlikna det ursprungliga skräddakakereceptet från tidigt 1800-tal kan du tillsätta 4 dl mjölk till 1 dl aktiv surdeg.  Gör en egen mjölblandning på 10 dl fint rågmjöl och 4 dl vetemjöl.  Tillsätt salt, sirap och kryddorna. Vill du ha extra jäskraft kan du även blanda i jäst.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Bra recept, jag gjorde det idag. Det var relativt enkelt och blev gott. Jag är total nybörjare. Hälsar/Christian

    SvaraRadera