Ett riktigt östfinskt surdegs rågbröd uppkallat efter mästersmeden Ilmarinen i eposet Kalevala.
Dag 1:
1 liter vatten
c:a 0,6 kg grovt rågmjöl
en klick rågsurdeg
Blanda till en lös smet.
Täck med handduk och låt stå över natten i rumstemperatur.
Dag 2:
20 g (=1 msk) salt
300 g vetemjöl special
grovt rågmjöl
Tillsätt rågmjöl till det bildas en kladdig deg.
Kör 10 - 15 minuter i maskin.
Låt vila i en timme.
Ta upp på välmjölat bord - mjöla med grovt rågmjöl.
Dela i två delar.
Rundriv - forma till jämna bollar.
Rulla bollarna i stora cirklar så att de blir till koner.
Mycket rågmjöl på bord och händer.
Lyft över till smord plåt.
Låt jäsa till konerna sjunkit ihop och topparna försvunnit.
Spraya med vatten.
Sätt in i het ugn - 250° och grädda i c:a 15 min.
Sänk värmen till 200° och grädda i ytterligare c:a 25 min.
Använd digitaltermometer - innertemperaturen på brödet ska vara 98°
Låt svalna på galler under duk.
Älgköttbullar från Kornberga
-
Det som är lite annorlunda med detta receptet att man drygar ut färsen med
linsmjöl. Istället för att använda ströbröd eller havregryn använder jag
det b...
Verkar verkligen spännande..men skulle du kunna klargöra något för någon som inte är helt bevandrad i surdegs/modern rustik brödterminologi etc ännu?
SvaraRadera"Rundriv"...hur då?
Ska man kanske riva av degbitar längs kanten
så att de blir 2 delar som är lättare att forma till jämna bollar,..eller vad är det som menas?
:-)
Hälsningar från Stockholm!
Helt begripligt för mig som såg min mamma baka surbröd på ovan stående vis. Det var i Finland förstås
SvaraRadera