Pain au vin

Bröd på vin

Bagarmäster Jan Hedh var på en restaurang i Alsac i Frankrike som serverade ett mycket gott bröd till maten . Dagen därpå pratade Jan Hedh med bagaren och beundrade hans fina bröd och den gamla vedeldade stenugnen som använts av många generationer bagare i familjen.

Dag 1. Fördeg

75 g vatten
2 g jäst
125 g grahamsmjöl, gärna stenmalet

Dag 2. Bortgöring
400 g vatten
20 g jäst
1 000 g vitt dinkelmjöl, gärna stenmalet
15 g honung
200 g fördeg
270 g torrt vitt vin, gärna från Alsace
27 g havssalt

 1. Dag 1. Fördeg: Lös upp jästen i vattnet med en visp och slå det över mjölet i degbunken. Knåda 5 minuter på lägsta hastighet. Täck över degen med plastfilm låt den stå i rumstemperatur 1 timme. Ställ sedan i kylen i minst 12 timmar.

 2. Dag 2. Bortgöring: Lös upp jästen i vattnet och slå den över mjölet och honungen i degbunken. Lägg ner fördegen och slå på vinet. Knåda på låg hastighet ca 9 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda ca 5 minuter till. Gör ett glutenprov.

 3. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila 45 minuter

 4. Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord och stöt samman den. Lägg tillbaka den i lådan med skarven nedåt och låt vila ytterligare 25 minuter.

 5. Stöt degen en gång till och låt spänna av ytterligare 10 minuter.

 6. Dela degen i fyra lika stora bitar och forma dem försiktigt till runda bröd med hjälp av lite mjöl utan att arbeta degen för mycket. Tryck ett kors ovanpå bröden med hjälp även kavel och lägg dem i var sin mjölad korg (har du inga korgar så låt dem jäsa på en mjölad duk i stället, de blir inte lika höga men lika goda). Låt jäsa ca 60-90 minuter till dubbel storlek med en mjölad duk ovanpå.

 7. Ställ in två korgar i kylen för att avstanna jäsningen. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en stenskiva eller bakplåt.

 8. Vänd upp bröden på en spade och ställ in dem i ugnen. Spruta in lite vatten med en blomspruta och sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 20 minuter och upprepa det ett par gånger under bakningen för att utveckla en knaprig skorpa.

 9. Baka totalt 1 timme. Kontrollera med hjälp av en termometer att innertemperaturen är 98 grader. Lyft över dem på ett galler att svalna. Upprepa bakningen med de två resterande bröden i kylen

 10. Prova gärna det nybakade brödet med en bit mogen Münsterost som doppas i kumminfrön och gott vin från Alsace.
Receptet är hämtat ur boken Bröd & kaffebröd (Norstedts).

3 kommentarer:

 1. Hej,

  Intressant recept, med vin i degen. Får man väl testa. En ordningsfråga bara. Det skall väl vara 2 gram färskjäst i fördegen?

  Anders

  SvaraRadera
 2. ja - det är en mycket liten fördeg. 3/4 dl vatten och 125 g mjöl. Det behövs inte mycket jäst när jästtiden är 12 timmar (även om det är kalljäsning i kylskåp)

  Proportionerna mellan jäst och degvätska är den samma; ungefär 0,03 för fördegen (2/75) och bortgöringen (20/670)

  Ungefär 1/3 av degvätskan består av vitt vin

  SvaraRadera
 3. Tackar! Det var dock inte mängden jag undrade över i sig utan mer ett påpekande om att ett litet "g" saknades efter 2:an. Som jag nu ser är tillrättat.

  Gott Nytt och många trevliga bakupplevelser!

  SvaraRadera