Gott syrligt bröd

Har du inte tillgång till en surdegsstart kan du göra variant där degvätskan består av en blandning av 4 dl filmjölk och 3 dl vatten. Till första fördegsjäsningen (punkt 2 nedan) använd 3 dl degvätska och tillsätt 5 g jäst. Jästiderna kommer att förkortas.

Det blir ett gott bröd även utan surdeg.

1. Gör en mjölblandning av
3 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl dinkelsikt

2. Väck surdegen från sin kylskåpsdvala genom att blanda
1,5 dl surdegsstart från kylskåpet
1,5 dl vatten
3 dl av mjölblandningen
och låt jäsa i ca 12 timmar i rumstemperatur (20 grader) Om du kan ställa surdegen på en plats som har 30 grader behöver du bara vänta halva tiden (6 timmar)

3. Mata surdegen genom att tillsätta
1,5 dl vatten
3 dl mjölblandning
och låt jäsa i ca 8 - 10 timmar i rumstemperatur eller 4 - 5 timmar i 30 grader
Du har en grundsurdeg

4. Blanda
grundsurdegen
3 dl av mjölblandningen
2,5 dl vatten
1 msk salt
4 msk flytande honung
2 msk olivolja
7 - 8 dl vetemjöl
och låt jäsa i 8 - 10 timmar i rumstemperatur (4-5 timmar i 30 grader)

5. Forma degen till bröd och låt jäsa till dubbel storlek i 3 - 4 timmar i rumstemperatur

6. Grädda i 250 grader i 5 minuter och sedan i 200 grader i ca 35 minuter (tills brödets innertemperatur är 98 grader.) för detaljerade instruktioner se Hur grädda bröd?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar