Fendu bröd på ugnsrostad potatis




Förr i tiden drygade man ut mjölet i brödet med ärtmjöl, potatis och vid riktiga nödår med bark. Potatis i bröd blev riktigt lyckat och därför finns det kvar recept med potatis. Ärtmjöl är lite beskt och används inte längre utom i Dalarna under namnet Ärtbulla. Ugnsrostad potatis har lite mer smak än kokt och blir bra i bröd. Det går bra att behålla skalen. Nästa gång du gör klyftpotatis kan du göra extra mycket och använda det som blev över i ett bröd

Ingredienser
vetemjöl 1600 g
grahamsmjöl 300 g
vatten 1200 g
salt 40 g
jäst 1 pkt, 25 g
finhackade rostade potatisar  t ex klyftpotatis 250 g

DAG 1
Fördeg
vetemjöl 600 g
vatten 400 g
jäst 5 g
salt 10 g

DAG 2
Huvuddeg
vetemjöl 1100 g
grahamsmjöl 300 g
vatten 800 g
salt 30 g
jäst 20 g
fördeg 1000 g
rostade potatisar 250 g

1. Blanda föredegen till slät deg och låt stå under plast i 12 - 16 tim i rumstemperatur
2. Blanda allt utom fördegen (även de rostade potatisarna) och knåda 3 min på låg hastighet
3. Tillsätt fördegen i omgångar och knåda i 4 min. Tillsätt ev mer vatten eller mjöl
4. Låt jäsa i 1 ½ timme. Vik degen var 45:e minut
5. Forma till 3 runda bröd på ca 600 g
6. Låt degämnena vila i 20 min
7. Knåda degen igen och dela brödet med en pinne i sk fendu stil (se video nedan)
8. lägg upp och ner i jäskorgar
9. Låt jäsa  tull dubbel storlek ca 1 timme
10. Grädda i ca 40 min i 225 graders ugn

Källa Bread av Jeffrey Hamelman


För att se hur man formar bröd i fendu stil se 5 min in i denna video   OBS! Brödet doppas i rismjöl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar