Hållnäsbröd - hårdbröd med speciell kryddning


Hållnäsbröd är ett hårdbröd kryddat med fänkål, anis och pommerans och kommer från Hållnäs i norra Uppland.

5 dl mjölk
4 dl vatten
2 pkt jäst
400 g grahamsmjöl
500 g vetemjöl
500 g rågsikt
½ pkt anis
3/4 pkt fänkål
1/4 pkt malda pomeransskal
125 g margarin
1 - 1,5 dl brödsirap
2 tsk salt

Mängderna är ungefärliga

1. Smält margarinet och värm mjölk och vatten till fingerljummet
2. Tillsätt jäst, sirap, salt och kryddorna
3. Blanda i mjölet
4. Låt degen jäsa på varm plats i minst en halvtimme
5. Degen kavlas ut tunt, gärna med kruskavel och formas till runda kakor
6. Låt kakorna vila en stund efter utkavling
7. Grädda i några minuter i hög värme på uppvärmd plåt eller baksten. (Du kan behöva sätta på grillen för att få tillräckligt hög värme)


Bilden kommer från en vedeldadad stenugn på Stabby prästgård i Uppsala


Originalrecept på 3,5 l degvätska

2 liter mjölk
1,5 liter vatten 
7 paket jäst 
1,5 kilo grahamsmjöl
2 kilo vetemjöl 
2 kilo rågsikt  
2 paket anis 
3 paket fänkål 
1 paket malda pomeransskal 
½ kg margarin  
½ flaska sirap med malt
En struken matsked salt 

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera