Möra Grahamsskorpor


ca 50 skorpor

50 gr jäst
5 dl mjölk
4 msk olivolja
1 tsk salt
2 msk råsocker
8-9 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl special
1 dl vetekli

Mängderna är ungefärliga


1. Rör ut jästen i lite av mjölken.
2. Värm resten av mjölken till 37 grader.
3. Häll över jästen. Häll i olivoljan.
4. Tillsätt salt och socker och sedan vetekli, grahamsmjöl (börja med 8 dl) och sist vetemjöl special.
5. Knåda degen ordentligt  (10 - 15 minuter i assistent).
6. Rulla ut degen till en längd och skär den i ca 25 bitar TIPS Väg bitarna så de är lika stora - mellan 55 och 60 gr!
7. Forma varje bit till en avlång bulle.
8. Låt bullarna jäsa ca 40 minuter på plåten.
9. Baka bullarna ca 10 minuter.
10. Låt ugnen fortfarande vara på.
11. Dra i sär bullarna medan de fortfarande är varma. Håll bullen med en handduk och stick runt om bullen med en gaffel och dra i sär
12. Lägg bullarna med den skurna ytan uppåt på en plåt.
13. Ställ in dem i 250 grader i ca fem minuter eller tills de har lite gyllenbrun färg.
OBS Det är lätt att bränna dem!
14. Ta ut bullarna och sänk temperaturen till 100 grader.
15. När temperaturen börjat gå ner ställ in bullarna igen och sätt en gaffel mellan ugnsluckan och ugnen så att luften kan cirkulera.
16. Torka skorporna så här i 1-2 timmar.

Känn efter så att de känns lätta och inte är mjuka längre.


Bild och recept kommer från astanet.se/recept/brod/grahamsskorpor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar