Surdegsbröd med kikärter

250 g kokta, avrunna och sköljda kikärter ( Du kan även använda sojabönor eller linser)
3 dl aktiv rågsurdeg
ca 2 dl vatten
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
3-4 msk ljus sirap
5 dl grovt rågmjöl
7-8 dl vetemjöl special

Gör så här
1. Mixa bönorna eller linserna med 2 vatten i mixer eller matberedare tills det blir en tunn gröt. Tillsätt 3 dl rågsurdeg så att alltsammans blir ca 7 dl degvätska.

2. Tillsätt salt, olja, sirap, rågmjöl och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 3 - 5 timmar i 25 -30 graders värme

3. a) Lägg en ren tom plåt eller långpanna i botten av ugnen (för att använda som
b) Lägg in en baksten (eller ersatzbaksten) Läs om Baksten och Ersatzbaksten
c) Sätt ugnen på 260 grader

4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och forma till 2 bröd. Låt bröden jäsa i korg t ex i en mjölbeklädd handduk i en skål. Jäs i ca 30 - 40 minuter eller till dubbel storlek

5. Koka upp ca 1 dl vatten. Häll vattnet på plåten längst ner i ugnen. För in bröden i ugnen. sänk temperaturen rill 200 grader. När brödets innertemperatur är 98 grader är brödet klart

Se filmen hur man gör:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar