Surdegsbröd på Manitoba Cream

950 g Manitoba Cream [1]
150 g rågmjöl
360 g surdeg
600 g vatten
23 g salt

1. Blanda mjöl, vatten och surdeg i en degblandare.
2. Kör på låg hastighet ca 5 min.
3. Tillsätt saltet och kör 3 min på högre hastighet.
4. Lägg degen i en låda med lock och låt jäsa 2.5 timmar.
5. Stöt ihop degen efter 1 och 2 timmar
6. Knåda degen och dela i två delar,
7. låt jäsa 2.5 timmar i väl mjölad jäskorg. (Alternativt 1.5 timme i rumstemperatur och sedan över natten i kylen)
8. Värm upp ugnen med ugnssten till 250 grader.
9. Sätt in bröden och sänk till 225 grader.
10. Grädda i ca 35 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 grader

1. Manitoba cream är mjöl som kommer från provinsen Manitoba i Canada. Mjölet är ett s k hårt mjöl dvs det innehåller mycket protein och behöver därför bearbetas mycket dvs köras länge i en degblandare. Manitoba cream har särskilt goda bakegenskaper och anses vara det yppersta av alla mjölsorter t ex av Jan Hedh









Original URL: hus-modern.se

1 kommentar:

  1. Personligen tycker jag inte att man skall använda Manitoba Cream längre eftersom deras maskot försöker stämma en riktig bagare.

    http://www.brodpassion.se/2012/08/dagens-djur-le-petit-coq.html

    SvaraRadera