Göingesoppa
-
Göingesoppa är en väldigt god soppa på köttfärs, potatis, paprika, morot
och grädde. Den blir aldra godast om man lägger i nyupptagen potatis. Det
finns må...
Mormor Hannas Bröd
Detta bröd följer en småländsk baktradition med där strax under hälften av rågsiktsmjölet skållas. Detta gör att brödet blir ganska kompakt. Den långa jäsningen (10 timmar) gör att brödet blir smakrikt. Receptet ger 3 st en-kilosbröd
Se även ett annat småländskt skållat rågsiktsbröd på Idas bröd
SKÅLLNING
14 dl vatten
0,8 kg rågsikt (strax under en halv 2 kg:s påse rågsikt)
> Låt stå i 8 timmar
JÄSNING 1
1/4 paket jäst
1,2 kg rågsikt (resten av rågsiktspåsen)
> låt jäsa i 10 timmar
JÄSNING 2
arbeta in ..
1 msk salt
4 msk honung
2 msk olja
Låt jäsa 1 tim
UTBAKNING
Forma runda bröd
Platta ut, nagga, jäs
GRÄDDA
200 grader, ca 45 min
Knacka på brödet. När det låter ihåligt på undersidan är de klara
------------------------------------------------
ORIGINAL RECEPT för 14 kg rågsikt 8 liter vatten
Anteckningar från 1974 när moster Berits bakade sin mors bröd i sin ugn i Varaböke
16-20 kakor på ca 1 kg
SKÅLLNING
8 l vatten
3 påsar mjöl (6 kg rågsikt)
stå i 8 timmar
DEG
100 g jäst
4 påsar mjöl (8 kg rågsikt)
jäsa i 10 timmar
arbeta in 5 msk salt
1 dl olja
låt jäsa 1 tim
arbeta ut kakorna
platta ut dem nagga jäs
UGN
elda med ca 30 vedträn i 2 ½ tim dvs börja innan arbeta in salt o dy
Låt glöden bli vit och jämna ut den i ugnen
Raka bort glöd
Sopa med färsk furukvast
Sätt in bröd
Vänd dem efter ca 20 min dvs ta ut allt bröd. Pensla.
De ljusaste kakorna sätts längst in
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mycket spännande! Jag undrar hur många bröd blir det av mormor Hannas bröd?
SvaraRaderaDet andra receptet, 16-20 kakor, var bevarade man dessa kakor?
/Sara
1,2 l vätska och 2 kg mjöl ger ca 3 st en-kilos-bröd
SvaraRaderaBröden håller länge - de går att äta dem 5 dagar efter baket.
När jag gör storbak på 30 kakor - byter jag bröd mot tjänster eller varor. Bilreperationerna blir billigare. Jag byter bröd mot ägg och fårkött från en bonde etc. Annars brukar jag ge bort (till vänner och släkten eller frysa ner. När det är minusgrader ute har jag bröden ute i en stor plastlåda.