ingredienser:
14 dl vatten
1 kg rågsikt
1 kg vetemjöl
100 g sirap
50 g jäst
1,5 msk salt
kummin
fänkål
Dag 1
1. Skålla 1 kg rågsikt med 14 dl kokande vatten
2. Tillsätt kummin och fänkål efter behag
3. Isolera skållningen t ex täck med handduk och yllefilt och låt vila i 6 timmar
4. Tillsätt 50 g jäst och låt jäsa i 7 - 8 timmar (över natten)
Dag 2
5. Tillsätt 1,5 msk salt och 100 g sirap och låt stå varmt i 2 timmar
6. Arbeta in vetemjöl (ca 1 kg) i degen tills det inte längre klibbar och låt jäsa en timme
7. Forma 3 runda bröd på ca kg vardera och låt jäsa 1 - 2 timme
8. Sätt ugnen på 250 grader med ugnssten inne. Vänta 60 min.
9. a) Sätt in bröden i ugnen och spruta riktligt med vatten med hjälp av blomspruta
b) Sänk temp till 190 grader efter 5 min
c) Efter ytterligare 10 min, lufta ugnen genom att öppna luckan. Upprepa två ggr under bakningen.
10. Baka bröden i ca 60 min eller tills innertemperaturen på bröden är 98 grader
11. Pensla bröden med sirapsvatten när de är nyss komna ur ugnen
fritt efter http://www.alternativ.nu/users/bakugn/stig.html
Älgköttbullar från Kornberga
-
Det som är lite annorlunda med detta receptet att man drygar ut färsen med
linsmjöl. Istället för att använda ströbröd eller havregryn använder jag
det b...
Godaste brödet jag ätit på länge.Blev bra
SvaraRaderafast att jag glömde sänka värmen ock bakade av det i ca 35 min .:)