Upplandskubb - bröd bakat utan ugn!


Upplandskubb är  ett bröd som traditionellt bakas i vattenbad på spisen. Brödet blev känt på 1920-talet och var det enda bröd som de som hade ett rum med kokplatta kunde baka. Brödet innehåller mycket sirap men brödet blir inte så sött när det bakats. Upplandskubb har ofta ätits till Jul.

Upplandskubb gräddas i en cylindrisk form med lock. Traditionellt har en plåtburk, mjölkflaska, mjölkhämtare eller mjölkkruka med lock använts som brödform. Som vattenbad har en syltkittel, konserveringsgryta eller annan stor gryta med lock använts.

Vid bakning av äkta Upplandskubb används alltid osiktat grovt rågmjöl och sirapen som ska vara traditionell ljus eller mörk sirap.

Upplandskubb är skyddad av EU:s ursprungsbeteckning. För att få säljas under namnet upplandskubb i butik ska brödet vara bakat i Uppland med lokala råvaror enligt traditionella recept.


60 g jäst
4 dl vatten
2½ dl sirap, mörk eller ljus hushållssirap - dvs vanlig sirapen!
1 tsk salt
525 g grovt rågmjöl
475 g vetemjöl

1. Rör ut jästen i kallt vatten, cirka 15 grader. Blanda i resten av vattnet, sirapen och saltet.

2. Blanda därefter i rågmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta ihop blandningen till en stadig deg.

3. Smörj och mjöla en treliters bakform med lock. Packa degen i formen och låt jäsa svalt (cirka 15 grader) under bakduk i cirka 9 timmar.

4. Sätt locket på formen. Försegla hela locket med aluminiumfolie så att ingen vattenånga kan komma in under gräddningen.

5. Placera formen i vattenbad med lock ovanpå spisen. Vattnet ska koka när du sätter ner formen i vattenbadet. Grädda brödet i 4 timmar. Vattnet i vattenbadet ska nå till cirka 2/3 av formens höjd. Kontrollera vattennivån då och då under gräddningen och fyll på när det behövs.

6 Stjälp upp det färdiggräddade brödet och linda in i flera lager bakdukar och handdukar. Låt det svalna och vila i 10-24 timmar innan du förpackar brödet. Om du ska frysa brödet så frys det gärna helt. Klyv det sedan och skär skivorna tvärs över så att du får trekantiga skivor.

Kom i håg att om du använder stenmalet mjöl behöver du tillsätta en extra skvätt vatten  eftersom stenmalet mjöl suger upp mer vätska.

Källa Upplandskubbens vänner  Foto: Charlotte Lagerberg Fogelberg P4 Uppland

Så har delas en upplandskubb! Foto Kerstin  Kokk   kerstin.kokk.se

Besök gärna Upplandskubbens vänners webbsida


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar