Skonert limpa - skeppslimpa från amerikanska östkusten


Skonert limpa bakades på Maine skonerten Sylvina W. Beal. Skonerten sjösattes 1911 och ombyggdes för passagerartrafik 1981. En passagerare fick receptet för drygt 20 år sedan av kocken på en kryssningstur.

OBS Mängderna är ungefärliga

8 dl vetemjöl
4 dl fint rågmjöl
2 ½ tsk torkad jäst
2 msk farinsocker
2  tsk salt
0,5 dl  smält smör (50 g)
0,5 dl sirap
2 msk mjölkpulver
½ - 1 msk kummin beroende på smak
4- 4,5 dl ljummet vatten

1) Blanda ingredienser, rör om tills allt är blandat.
Täck skålen och låt vila i minst 15 minuter.  Detta ger mjölet en chans att börja absorbera vätskan, vilket kommer att göra degen lite mindre klibbig att knåda.

2) Knåda degen i ca 7 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Rågmjölet gör att degen blir ganska kladdig.

3) Placera degen i en lätt smord skål, täck den, och låt degen jäsa i 60 till 90 minuter, tills nästan dubbel storlek.

4) Häll upp degen försiktigt på ett bakbord och dela den i 2 delar. Lägg dem i två smorda 1,5 liters formar. Låt jäsa till dubbelstorlek i 60 - 90 min.

5) Sätt ugnen på 240ºC. Den skall vara ordentligt varm innan brödet sätts in. Låt det gå 10 minuter extra efter det att termostaten visar rätt temperatur, innan brödinsättning.

6) Sätt in brödet i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Formar ställs på galler.

7) Ta ut brödet och låt det stå en stund. Stjälp upp brödet försiktigt ur formarna. Lossa utefter kanterna med kniv om det fastnat. Lägg brödet på (ugns-)galler för att svalna. Lägg en duk över.

Sylvina W. Beal


3 kommentarer:

  1. 9,5dl smält smör??? Det blir ju 950g. kan du se över receptet och kolla vad som blivit fel...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev ett "typo" nollan blev 9. Det är lätt hänt att man trycker ner fel tangent och sedan inte ser felet. Tack för påpekandet. Det är mer än 1000 som tittat på receptet och du är den första som reagerat

      Radera
    2. Det blev ett "typo" nollan blev 9. Det är lätt hänt att man trycker ner fel tangent och sedan inte ser felet. Tack för påpekandet. Det är mer än 1000 som tittat på receptet och du är den första som reagerat

      Radera