Sveas rågbröd



1,5 l vatten (varav 6 dl kokande)
½ dl havregryn
1,4 kg fint rågmjöl (350 g används till skållningen)
600 g vetemjöl (gärna specialvetemjöl)
1 msk salt
2 msk smör eller rapsolja
1 - 2 msk sirap
½ dl surdeg eller 1/4 paket jäst


1. Tillsätt ½ dl havregryn i 6 dl kokande vatten
2. Häll sedan det kokande vattnet på 350 g fint rågmjöl
3. Tillsätt 9 dl kallt vatten och 500 g av rågmjölet
4. När temperaturen är ca 37 grader tillsätt surdeg eller jäst
5. Låt stå och jäsa i några timmar på varm plats (tills surdegen eller jästen har kommit igång)
6. Tillsätt salt, olja och sirap
7. Tillsätt resten av rågmjölet (550 g) och vetemjölet (600 g)
8. Bearbeta degen för hand i ca en halvtimme eller i 10 min i en hushållsassistent
9. Forma 3 bröd och låt jäsa i jäskorgar eller i mjölade handdukar i skålar
10. Låt jäsa i ca 1 timme
11. Grädda i 5 min i 225 grader och 40 min i 200 grader eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.

Detta är min variant av Sveas bröd som publicerades i Norra skåne den 3 okt 2011 med namnet De stenugnsbakar på mor Sveas eget sätt

Kommentar till artikeln i Nsk
Bakbeskrivningen i artikeln berättade inte hur man skållade mjölet. Det tog en stund innan jag förstod att det var havregrynsvattnet.

Det är idag inte så svårt som förr att elda i en vedugn. Istället för att titta i taket om det är vitt, kasta i lite mjöl på ugnsgolvet och se hur fort det blir svart mm finns det moderna redskap som en lasertemperaturmätare. När man eldat i 1,5 - 2 timmar (beroende på hur ugnen är konstruerad) rakas glöden ut och luckan stängs. Om ugnsgolvet och väggarna är drygt 300 grader läggs bröden in. Om temperaturen är närmare 400 grader får man öppna ugnsluckan och låta ugnen svalna.

  • Flera äldre damer i byn tycker att jag fuskar när jag använder laser. Och jag förstår dem - istället för att vara med och lära sig under en massa bak kommer det en som säger att det är bara att mäta. Men som en av gubbarna i byn sa: Om de gamle hade haft tillgång till en lasermätare och skulle de också använt den.

Bröden är klara när innertemperaturen är 98 grader. Enklast sättet att mäta är föra in sensorn på en digital stektermometer i ett bröd, dra termometersladden genom ugnsluckan, stänga luckan och i lugn och ro vänta.

Om man har eldat för lite märks det inte till att börja med. Allt ser rätt ut men bröden får för lite färg i ugnen. Bröden kan få ligga i ugnen i ca 1½ timme tills innertemperaturen blir åtminstone 95 grader. Sedan får man sätta en vanlig el-ugn på grillen och ge bröden färg.

>> Läs gärna hur jag byggde en vedeldad ugn av ett gammalt badkar och hur jag bakar i badkaret








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar