Pumpernickel


Länk Jag bakade ofta Pumpernickel under 80-talet men sedan blev jag trött på brödet och slarvade bort receptet. När jag gick igenom min systers bakpärm där hon samlat brödrecept från 70 och 80 talen hittade jag ett papper med min handstil. DET VAR PUMPERNICKEL BRÖDET :-)!

500 g rågkross
300 g vetekross
1½ l kokande vatten
1 dl honung
1 dl olja
1 msk salt

ca 850 g grahamsmjöl (ca 14 dl)

Dag 1
Häll kokande vatten över vete och rågkrossen.
Tillsätt honung, olja och salt och låt stå på varm plats i minst ett dygn (tills jäsningen kommit igång)
Du kan behöva vänta i 2 dygn

Dag 2
Tillsätt grahamsmjölet till en ganska lös deg.
Olja 2 avlånga formar och fyll dem med deg.
Tryck ev bort blåsor i degen
Låt jäsa i 4 timmar i 25 - 30 grader.
Vira aluminiumfolie runt formarna. OBS det ska vara tätt.

Grädda med 125 graders ugn i 10 - 12 timmar.

Om ytan är torr kan du pensla med vatten. Om brödet är mycket hårt kan du vira in det i våta handdukar.

Låt brödet mogna genom att svepa in det varma brödet först i kökshanduk och sedan i filtar i 8 - 12 timmar.

6 kommentarer:

  1. Læggeret! :) - Skønt at finde en rigtig opskrift på Pumpernickel.

    Fandt nogle engelske og amerikanske opskrifter, men de mennesker har en elendig brødkultur.

    Et Pumpernickel skal give kraniebrud hvis man bliver banket i hovedet med det :)

    SvaraRadera
  2. Pumpanickel när den är som bäst.

    SvaraRadera
  3. Andra jäsning tog 1,5 dygn. Gräddade till 99 grader ii brödet. Tog 10 timmar. Gott bröd!

    SvaraRadera
  4. Ska jag prioritera tid hellre än temperatur i brödet.

    SvaraRadera
  5. Ska man ta ut brödet ur formen innan man lindar in det i handduk och filtar?

    SvaraRadera