Fröbröd


Dag 1 kväll
Aktivera din kylskåpskalla surdeg genom att blanda
100 g kall surdeg
150 g ljummet vatten
150 g rågmjöl
Låt stå i mellan 25-30 grader i 8-12 timmar tills surdegen har hög aktivitet dvs surdegen "bubblar" och bildas skum på den.

Skålla..
100 g rågkross eller 4-korns kross
100 g rågmjöl
100 g solrosfrö
50 g grovhackade pumpakärnor
50 g krossade linfrö
10 g salt
400 g vatten (4 dl kokande vatten)

Dag 2 morgon
Blanda den aktiva surdegen med skållningen och
400 g rågmjöl
300 g vetemjöl special
50g Brödsirap
50 cl mörkt öl - t ex Guiness eller porter
50 g rapsolja
10 g salt
ev mer vatten (0 - 100 g)

Blanda degen i hushållsassistent på låg hastighet i drygt 10 min

Lägg degen i bakplåtsklädda limpformar och låt jäsa i 4 - 5 timmar i rumstemperatur (22 - 25 grader)

Dag 2 em
Strö på solrosfrön på degen
Sätt i 180 graders ugn och grädda i ca 1 timme tills brödets innertemperatur blir 98 grader. Täck formen med alumiumfolie efter 20 minuter så att brödet inte blir så bränt.

Fritt efter bakasurdeg.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar