Amandas fröbröd (Birkalimpan)



Detta bröd serveras varje dag nybakat till lunch på Birka folkhögskola och är mycket populärt

1 l ljummet vatten
1 dl rapsolja
1 dl honung
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
2 dl linfrö
14 dl vetemjöl
8 dl rågsikt
2 pkt torrjäst (som blandas med mjölet)
1 msk salt

1. Blanda samtliga ingredienser. Degen ska inte vara för kompakt utan vara lite lös.

2. Låt jäsa i 30 min

3. Dela upp degen i 3 delar och lägg degämnena i formar.

4. Låt jäsa i 15 min under handduk

5. Pensla degen med ljummet vatten eller mjölk (eventuell utblandat med ägg) och strö över pumpakärnor.

6. Grädda i 175 grader i c 35-40 minuter

Serveras nybakt till middag eller lunch

Källa: Amanda Lopez Birka folkhögskolas kök

Detta bröd är godast när det nybakat. Vill du att brödet ska smaka bra i flera dagar kan du minska jästmängden till ett ½ paket torrjäst och sätta in degbunken i kylskåpet över natten (eller upp till 5 dagar)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar