HMD - Tyskt lantbröd med surdeg


Receptet är taget ur Johan Sörbergs "Riddarbageriets Bröd". Han kallar brödet HMD efter Hennes Majestät Drottningen - som han speciellt skapat brödet för.

Om du inte har tillgång till vetesurdeg kan du ta dubbla mängden rågsurdeg. Det ger ett något surare bröd. Eventuellt kan du kompensera surheten med lite honung eller sirap.

Ingredienser
100 g rågsurdeg
100 g vetesurdeg
350 g vatten
400 g vetemjöl
100 g grovt rågmjöl
3 g mörk malt (alt. 5 g mörk brödsirap)
15 g salt.

Dag 1
1. Blanda allt utom saltet.
2. Knåda i maskin i c:a 10 minuter.
3. Tillsätt salt och knåda i c:a 5 min.
4. Låt degen vila i 2 timmar under handduk.
5. Mjöla brödkorgar.
6. Dela degen i 600 grams-bitar. (givetvis beroende på korgarnas storlek)
7. Rundriv bitarna försiktigt, forma till avlånga limpor, rulla i mjöl och lägg den med verket (vecket) uppåt i korgen.
8. Låt degen jäsa över natten i 12-14˚, övertäckt med handduk.

Dag 2
Grädda i 220˚ på uppvärmd plåt i 40 - 45 minuter

Om du har baksten:
9. Värm ugnen till 250˚.
10. Vänd försiktigt ut degen på en mjölad bakspade med vecket neråt (Har du ingen bakspade kan du använda en kartong med bakplåtspapper på)
11. Snitta ett tunt rutmönster.
12. Sätt in brödet i ugnen
13. Häll kokande vatten i en uppvärmd skål på botten av ugnen
14. Sänk ugnstemperaturen till 210˚
15. När brödets innertemperatur är 98˚ är brödet klart
Läs mer på Hur gräddar jag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar