Light Swedish Limpa

Ljus surdegslimpa med fänkål, kummin och apelsin

ingredienser


8 dl vetemjöl
2,5 dl rågmjöl
5 dl flytande surdeg
2,5 dl vatten
2 tsk salt
1 dl farinsocker
2 msk smör
rivet skal från en apelsin
1 msk kummin
2 msk fänkål


DAG 1 kväll

1. Blanda vete och rågmjölet väl.

2. 5 dl av den kylskåpskalla flytande surdegen blandas med 3/4 dl vatten.
3. Tillsätt 2,5 dl av mjölblandningen

4. Låt stå i 12 timmar i rumstemperatur (20 - 22 grader) eller 8 timmar i 29 graders värmeskåp (jäslåda eller värmelåda)

DAG 2 morgon

5. Tillsätt 2,5 dl av mjölblandningen och 3/4 dl vatten

6. Knåda till smidig deg

7. Låt jäsa 8 timmar i rumstemperatur eller 4 timmar i värmeskåp
Nu är surdegskulturen aktiv

Dag 2 kväll

8. Stöt samman degen så att all luft går ut.

9. Blanda salt och farinsocker med 1 dl vatten

10. Tillsätt 2 msk smält smör, brödkryddorna och rivet apelsinsskal

11. Knåda in resten av mjölet (utom lite till utbakning)

12. Forma 2 limpor och låt jäsa till dubbel storlek ( 3 - 4 timmar)

13 Ugn 190 grader Tid 4o- 45 min

Receptet kommer från Wood, Ed: Classic Sourdoughs sid 76 (Light Swedish Limpa)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar