Under 40 - 50 talen var Snoilskylimpan mycket populär. brödet innehåller skållat skorpmjöl (ströbröd) som gör brödet lite kompaktare och saftigare. Limporna penslas med limpglans för att bli blanka och fina.
½ dl ströbröd
½ dl fint rågmjöl
2 tsk salt
1,5 msk pomerans
2,5 dl kokande vatten
2½ dl ljummet vatten
50 g jäst
1 dl mörk sirap
4 dl fint råg mjöl
7 dl vetemjöl special
Limpglans
50 g vatten
10 g potatismjöl
2 limpor
Dag 1
1. skålla och blanda ......
----------------
½ dl ströbröd
½ dl fint rågmjöl
2 tsk salt
1,5 msk pomerans
2,5 dl kokande vatten
----------------
Dag2
skållningen från dag 1
2½ dl ljummet vatten
50 g jäst
1 dl mörk sirap
4 dl fint råg mjöl
7 dl vetemjöl special
2. Blanda skållningen ordentligt för hand eller genom att blanda i hushållsassisten i ca 2 minuter
3 Låt stå tills nästa dag (eller mer än 2 timmar)
4. Blanda alla ingredienser och kör i assistent i ca 3 minuter
5. Låt vila i 20 minuter
6. Knåda för hand på bakbord
7. Dela upp i 2 halvor och rundriv och uppslå
8. Låt jäsa till dubbel storlek
9. Sätt in bröden i 250 grader och sänk meddetsamma till 180 grader.
10. Grädda i 1 timme
11. Pensla med limpglans (vispa 50 g vatten med 10 g potatismjöl och koka upp)
Ursprungligt recept: sid 15 Gataus brödbok
Göingesoppa
-
Göingesoppa är en väldigt god soppa på köttfärs, potatis, paprika, morot
och grädde. Den blir aldra godast om man lägger i nyupptagen potatis. Det
finns må...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar