Detta är en sirapslimpa med apelsinsmak. Sirapslimpor brukar oftast vara kryddade med anis och fänkål. Brödet går också under namnet Brevikslimpa.
DAG 1
5 dl vatten
apelsinskal (från en apelsin)
DAG 2
50 g jäst
5 dl apelsinvatten
9 dl rågsikt
50 g smör
250 g ljus sirap (10 msk)
1 msk salt
10 dl Vetemjöl Special
Pensling
2 msk sirap
½ dl vatten
Detta bröd innehåller både sirap och fett kan man tillsätta salt när man vill (eftersom degen inte blir bättre om man gör det sist)
Använd stötning vid utbakningen. Det innebär att man pressar samman degen som en kudde för att få ut luften. Stötning ger degen ny koldioxid och bättre jästnäring så att brödet blir högt och fint.
DAG 1
Koka upp vatten och apelsinskal. Låt dra över natten (8 - 12 timmar)
DAG 2
1. Sila bort apelsinskalen och mät upp vattnet
2. a) Lös upp jästen och rör ner rågsikten till en lös deg.
b) låt jäsa i 60 minuter
3. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en elastisk deg i ca 20 minuter
4. Låt degen vila i 30 min
5. a) Stöt ut luften ur degen (vik degen till en kudde och tryck ut luften)
b) Låt jäsa i 30 minuter
6. Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem tikll runda bollar
b) låt vila i 5 minuter
7. Forma 3 avlånga bröd ocgh nagga dem lätt med gaffel
8. a) Lägg limporna på en plåt (med bakpapper på)
b) Låt jäsa till dubbel storlek i ca 60 minuter.
9. Sätt på ugnen på 250 grader. Lägg in en metallform eller liknande på ugnens botten
10 a) Sätt in bröden i ugnen och häll ca 1 dl varmt vatten i metallformen
11. a) Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.
b) Öppna ugnsluckan och vädra ut ångan för en kort stund.
12. Grädda i 35 minuter
13 Sirapspensla limporna (med 2 msk sirap upplöst i ½ dl varmt vatten) direkt efter att de ha kommit ur ugnen.
Källa: Sid 140 - 141 ur boken Konditori VETE-KATTEN (2003) av Agneta & Östen Brolin.
Göingesoppa
-
Göingesoppa är en väldigt god soppa på köttfärs, potatis, paprika, morot
och grädde. Den blir aldra godast om man lägger i nyupptagen potatis. Det
finns må...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar