Ljus surdegslimpa med fänkål, kummin och apelsin
ingredienser
8 dl vetemjöl
2,5 dl rågmjöl
5 dl flytande surdeg
2,5 dl vatten
2 tsk salt
1 dl farinsocker
2 msk smör
rivet skal från en apelsin
1 msk kummin
2 msk fänkål
DAG 1 kväll
1. Blanda vete och rågmjölet väl.
2. 5 dl av den kylskåpskalla flytande surdegen blandas med 3/4 dl vatten.
3. Tillsätt 2,5 dl av mjölblandningen
4. Låt stå i 12 timmar i rumstemperatur (20 - 22 grader) eller 8 timmar i 29 graders värmeskåp (jäslåda eller värmelåda)
DAG 2 morgon
5. Tillsätt 2,5 dl av mjölblandningen och 3/4 dl vatten
6. Knåda till smidig deg
7. Låt jäsa 8 timmar i rumstemperatur eller 4 timmar i värmeskåp
Nu är surdegskulturen aktiv
Dag 2 kväll
8. Stöt samman degen så att all luft går ut.
9. Blanda salt och farinsocker med 1 dl vatten
10. Tillsätt 2 msk smält smör, brödkryddorna och rivet apelsinsskal
11. Knåda in resten av mjölet (utom lite till utbakning)
12. Forma 2 limpor och låt jäsa till dubbel storlek ( 3 - 4 timmar)
13 Ugn 190 grader Tid 4o- 45 min
Receptet kommer från Wood, Ed: Classic Sourdoughs sid 76 (Light Swedish Limpa)
Göingesoppa
-
Göingesoppa är en väldigt god soppa på köttfärs, potatis, paprika, morot
och grädde. Den blir aldra godast om man lägger i nyupptagen potatis. Det
finns må...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar