Skållning
2 dl rågkärnor
4 dl vatten
Raskdeg
10 g jäst
4,5 dl vatten
7,5 dl fint rågmjöl
2 dl surdeg
Bortgöring
2 dl vatten
10 dl vetemjöl
1,5 dl lingon,
1 dl kruskakli
1 dl grovt rågmjöl
15 g jäst
20 g salt
- Ljumma 4,5 dl vatten och tillsätt 10 g jäst så att den löser sig.
- Tillsätt fint rågmjöl och surdeg och låt raskdegen därefter mogna i tre timmar.
- Koka upp 4 dl vatten, tillsätt rågkärnorna och låt svalna.
- Ljumma 2 dl vatten och tillsätt 15 g jäst så att den löser sig.
- Blanda samman samtliga ingredienser: raskdeg, skållning och övrigt till en smidig och lite kladdig deg. Låt degen vila i 10 minuter.
- Forma 3 st limpor som doppas i rågkärnor och lägges i form. Jäs övertäckta ca. 45 minuter.
- Baka av i 220 grader i ca. 45 minuter.
TIPS: Baka med ugnsluckan på glänt sista 30 minuterna.
Källa: Mejeribolaget
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar