50 g jäst
5 1/2 dl ljummet vatten
cirka 1/2 dl olivolja
1 msk
1-2 tsk salt
2 dl fiberberikade havregryn
cirka 12-13 dl vetemjöl special med fullkorn
gourmetsalt
1. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.
2. Tillsätt sedan all vätska, ungefär en halv deciliter olivolja och vanligt salt.
3. Häll sedan i havregryn och rör om.
4. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig, fast deg som är ganska tung och släpper bunken. Ta mer mjöl om det behövs. Knåda längre än du tror!
5. Häll i en skvätt olivolja och vänd runt degen.
6. Låt jäsa under bakduk i en timme.
7. Dela degen i två delar och forma till avlånga längder och lägg upp på bakplåtspappersklädd plåt.
8. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
9. Strö över lite gourmetsalt och kanske lite mjöl.
10. Grädda i 250 grader tillsammans med en skål vatten i 15 minuter eller tills brödet fått fin färg.
11. Stäng av ugnen och låt det stå i ytterligare 30 minuter, eller tills bröden låter ihåliga när du slår på undersidan.
12. Låt svalna på galler utan duk.
Göingesoppa
-
Göingesoppa är en väldigt god soppa på köttfärs, potatis, paprika, morot
och grädde. Den blir aldra godast om man lägger i nyupptagen potatis. Det
finns må...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar