
Detta bröd serveras varje dag nybakat till lunch på Birka folkhögskola och är mycket populärt
1 l ljummet vatten
1 dl rapsolja
1 dl honung
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
2 dl linfrö
14 dl vetemjöl
8 dl rågsikt
2 pkt torrjäst (som blandas med mjölet)
1 msk salt
1. Blanda samtliga ingredienser. Degen ska inte vara för kompakt utan vara lite lös.
2. Låt jäsa i 30 min
3. Dela upp degen i 3 delar och lägg degämnena i formar.
4. Låt jäsa i 15 min under handduk
5. Pensla degen med ljummet vatten eller mjölk (eventuell utblandat med ägg) och strö över pumpakärnor.
6. Grädda i 175 grader i c 35-40 minuter
Serveras nybakt till middag eller lunch
Källa: Amanda Lopez Birka folkhögskolas kök
Detta bröd är godast när det nybakat. Vill du att brödet ska smaka bra i flera dagar kan du minska jästmängden till ett ½ paket torrjäst och sätta in degbunken i kylskåpet över natten (eller upp till 5 dagar)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar