3 dl vatten
3 dl filmjölk
12 gram jäst, 1/4 paket
2 tsk salt
1 msk honung, eller strösocker
7 dl specialvetemjöl
5,5 dl vetemjöl
mjöl till utbakning
1. Blanda 3 dl varmt vatten och 3 dl kylskåpskall filmjölk så att blandningen blir ljummen och rör ut jästen, honungen och saltet.
2. Tillsätt 7 dl specialvetemjöl
3. Täck degbunken med en stor tallrik eller liknande som skärbräda eller grytlock och lämna en ventilationsglipa
4. Låt glutenet i specialvetemjölet utvecklas under en jäsning på 3-4 timmar
5. Rör i vetemjölet
6. Låt jäsa i ytterligare 1-2 timmar
7. Strö ut 0,5-1 dl mjöl på bakbordet och stjälp försiktigt upp degen. KNÅDA INTE! Jäsbubblorna ska få vara kvar.
8. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, knappt 0,5 dl. Platta till degen något.
9. Dela upp degen i bitar t ex med degskrapa
10. Lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper. De blir lite olikformade pga att degen är lite kladdig.
11. Grädda bröden (de behöver inte jäsa) i 240-250 graders ugn i ca 17-20 min.
Vill du ha mer skorpa på brödet kan du hälla ca 1 dl kokande vatten på ungsbottnen. OBS använd grytvante för att undvika att du skållar dig på ångan.
Göingesoppa
-
Göingesoppa är en väldigt god soppa på köttfärs, potatis, paprika, morot
och grädde. Den blir aldra godast om man lägger i nyupptagen potatis. Det
finns må...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar