
Detta bröd brukade jag göra på 70-talet i studentkorridoren i Umeå. En tjejkompis berättade att hennes man alltid klagade över att hennes limpor blev för små - det blev inte tillräckligt stora brödskivor. När hon såg jättebrödet blev hon nöjd. Nu skulle hennes man bli tyst.
Ingredienser:
12 - 13 dl fingervarmt vatten - du kan gärna ha hälften vatten och hälften fil (eller yoghurt)
1 pkt jäst
1 msk salt
2 kg vetemjöl (dvs en påse vetemjöl)
1 dl olja
1. Smula ner jästen i en degbunke. Lägg i salt, slå på litet av vattnet, rör ut jästen och häll i resten av vattnet.
2. Häll i allt vetemjöl och rör ihop degen med en trägaffel. Jäs degen under handduk i cirka 1-1 1/2 timme.
3. Häll försiktigt upp degen i en långpanna. Låt den jäsa i 15 minuter och sätt under tiden ugnen på 250 grader.
4. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter, sänk sedan värmen till 125 grader och fortsätt grädda i cirka 60 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar