
Kubb är ett runt högt bröd som förr kokades i många timmar i en speciell form med lock som spändes fast. Här beskrivs ett enklare sätt som ger lika bra resultat. Diametern på formen - grytan bör vara ca 20 cm. Obs! Använd inte grytor med bakelithandtag, de tål inte ugnsvärme, inte heller kaffeburkar, de kan fälla ut bly.
50 g jäst
3 dl vatten
3/4 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl fint rågmjöl + ca 3 dl vetemjöl, gärna special eller
ca 1 liter fyra sädesslag (färdig blandning)
1. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten (37°C).
2. Tillsätt sirap, salt och mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en fast deg, knåda den smidig på bakbordet.
3.Forma degen till en rund bulle.
4. Smörj en rostfri gryta, även locket, 2 liter. Lägg i degen med den jämnaste sidan ner.
5. Jäs under lock ca 30 min.
6. Sätt grytan, med locket på, på gallret i nedre delen av ugnen och grädda ca 1½ timme.
7. Stjälp upp brödet och låt det kallna, övertäckt eller inlindat i bakduk.
8. Skär det i 4 delar till trekanter som skivas tunt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar