ingredienser:
14 dl vatten
1 kg rågsikt
1 kg vetemjöl
100 g sirap
50 g jäst
1,5 msk salt
kummin
fänkål
Dag 1
1. Skålla 1 kg rågsikt med 14 dl kokande vatten
2. Tillsätt kummin och fänkål efter behag
3. Isolera skållningen t ex täck med handduk och yllefilt och låt vila i 6 timmar
4. Tillsätt 50 g jäst och låt jäsa i 7 - 8 timmar (över natten)
Dag 2
5. Tillsätt 1,5 msk salt och 100 g sirap och låt stå varmt i 2 timmar
6. Arbeta in vetemjöl (ca 1 kg) i degen tills det inte längre klibbar och låt jäsa en timme
7. Forma 3 runda bröd på ca kg vardera och låt jäsa 1 - 2 timme
8. Sätt ugnen på 250 grader med ugnssten inne. Vänta 60 min.
9. a) Sätt in bröden i ugnen och spruta riktligt med vatten med hjälp av blomspruta
b) Sänk temp till 190 grader efter 5 min
c) Efter ytterligare 10 min, lufta ugnen genom att öppna luckan. Upprepa två ggr under bakningen.
10. Baka bröden i ca 60 min eller tills innertemperaturen på bröden är 98 grader
11. Pensla bröden med sirapsvatten när de är nyss komna ur ugnen
fritt efter http://www.alternativ.nu/users/bakugn/stig.html
Göingesoppa
-
Göingesoppa är en väldigt god soppa på köttfärs, potatis, paprika, morot
och grädde. Den blir aldra godast om man lägger i nyupptagen potatis. Det
finns må...
Godaste brödet jag ätit på länge.Blev bra
SvaraRaderafast att jag glömde sänka värmen ock bakade av det i ca 35 min .:)