Bröd gjort på torkad frukt och kryddor är en gammal tradition på den engelska landsbygden. Det finns många upptecknade recept från 1700-talet. I detta recept blötlägger man torkad frukt i te.
300 g starkt svart te
200 g russin
100 g katrinplommon, grovt hackade
13 g torkad jäst
75 g mjölk
75 g smör, smält
2 ägg vispade
40 g brödsirap
ca 500 g vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kryddpeppar
40 g farinsocker
1. Blötlägg russin och de hackade katrinplommon i svart te i 6-8 timmar (t ex över natten)
2. Spara 50 g (0,5 dl) av blötlägningsvätskan och rör ut jästen i en degbunke
3. Tillsätt brödsirap, mjölk, smält smör, ägg och rör runt
4. Tillsätt den blötlagda frukten
5. Blanda kanel, kryddpepparm farinsocker, salt och vetemjölet i en skål och rör tills allt är blandat
6. Låt jäsa i 10 min
7. Knåda degen på mjölat bord. Det kan behövas använda en degskrapa för degen är kletig
8. Smörj en brödform och lägg i degen. Tips! Doppa händera i vatten när du för över degen till formen
9. Låt jäsa till nästan dubbel storlek. Det kan ta några timmar
10. Smörj aluminiumfolie och täck brödformen.
11. Grädda i 160 graders ugn i en timme
12. Ta bort folien och grädda i en halvtimme mer
Servera brödet till ostbrickan
Göingesoppa
-
Göingesoppa är en väldigt god soppa på köttfärs, potatis, paprika, morot
och grädde. Den blir aldra godast om man lägger i nyupptagen potatis. Det
finns må...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar