50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl rapsolja (500 g)
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
1 msk rivet apelsinskal
1 tsk brödkryddor
ca 18 dl rågsikt
1. Smält smöret.
2. Blanda i vatten, sirap och salt och värm till fingertoppsvärme (37°).
3. Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet.
4. Rör tills jästen löst sig helt.
5. Tillsätt resten av degspadet och rivet apelsinskal.
6. Tillsätt mjölet.
7. Knåda i maskin i ca 5 minuter tills det blir en smidig deg. Knådar du för hand tar det tio minuter.
8. Låt jäsa under duk på dragfri plats i rumstemperatur i 40 minuter.
9. Sätt ugnen på 200°.
10. Knåda degen på mjölat bord.
11. Dela i två delar och forma till limpor.
12. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
13. Låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.
14. Grädda på näst nedersta falsen i ca 30 minuter (tills brödets innertemperatur är 98 grader - mät med stektermometer)
Vill du få ett annorlunda bröd kan du utesluta brödkryddorna och blanda i 1 msk kakaopulver i degen. Apelsin-kakao-limpa med apelsinmarmelad är en speciell smakkombination som du kanske gillar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar