1 l vatten
1,5 l grovt rågmjöl
5 dl rågkross
½ tsk jäst
½ dl surdeg
1 dl brödsirap
2 msk kulörsoja
8 dl vetemjöl
alla värden är ungefärliga
DAG 1
1. Skålla...
2 dl kokande vatten
2 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
2. a) Tillsätt med det samma 6 dl kallt vatten (så att skållningen blir ljummen)
b) Tillsätt 5 dl rågkross
c) Tillsätt ½ dl aktiv surdeg. Se http://surdegshjalpen.blogspot.com
3. Gör ett fördeg genom att blanda 1,5 dl vetemjöl med 2 dl kallt vatten och ½ tsk jäst. Låt stå i rumstemperatur tills nästa dag
DAG 2
4.. Tillsätt ca 1 dl brödsirap och 2 msk kulörsoja (smaka av och balansera surheten med sirap)
5. Rör i 12 dl rågmjöl och 6,5 dl vetemjöl och bearbeta till jämn kletig smet. OBS mjölangivelserna är ungefärliga!
6. Klä 2 st 1½ liters bakformar med bakplåtspapper. Fördela degen i formarna.
7. Blöt händerna och jämna till degen i formarna (Se Camilla Plum video på http://brodattbaka.blogspot.com/2010/02/danskt-ragbrod.html)
8. Låt jäsa i 5 - 8 timmar på varm plats.
9. Picka degen med trästickor t ex metall- eller trägrillspett.
10.Grädda i 175 grader i 60 - 80 minuter tills brödets innertemperatur är 98 grader. (Använd t ex en digital stektermometer)
Göingesoppa
-
Göingesoppa är en väldigt god soppa på köttfärs, potatis, paprika, morot
och grädde. Den blir aldra godast om man lägger i nyupptagen potatis. Det
finns må...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar