
500 g rågkross
300 g vetekross
1½ l kokande vatten
1 dl honung
1 dl olja
1 msk salt
ca 850 g grahamsmjöl (ca 14 dl)
Dag 1
Häll kokande vatten över vete och rågkrossen.
Tillsätt honung, olja och salt och låt stå på varm plats i minst ett dygn (tills jäsningen kommit igång)
Du kan behöva vänta i 2 dygn
Dag 2
Tillsätt grahamsmjölet till en ganska lös deg.
Olja 2 avlånga formar och fyll dem med deg.
Tryck ev bort blåsor i degen
Låt jäsa i 4 timmar i 25 - 30 grader.
Vira aluminiumfolie runt formarna. OBS det ska vara tätt.
Grädda med 125 graders ugn i 10 - 12 timmar.
Om ytan är torr kan du pensla med vatten. Om brödet är mycket hårt kan du vira in det i våta handdukar.
Låt brödet mogna genom att svepa in det varma brödet först i kökshanduk och sedan i filtar i 8 - 12 timmar.
Læggeret! :) - Skønt at finde en rigtig opskrift på Pumpernickel.
SvaraRaderaFandt nogle engelske og amerikanske opskrifter, men de mennesker har en elendig brødkultur.
Et Pumpernickel skal give kraniebrud hvis man bliver banket i hovedet med det :)
Pumpanickel när den är som bäst.
SvaraRaderaAndra jäsning tog 1,5 dygn. Gräddade till 99 grader ii brödet. Tog 10 timmar. Gott bröd!
SvaraRaderaNu insvept i filt
SvaraRaderaSka jag prioritera tid hellre än temperatur i brödet.
SvaraRaderaSka man ta ut brödet ur formen innan man lindar in det i handduk och filtar?
SvaraRaderaJag har också letat efter just det här receptet. TACK!!
SvaraRadera